сряда, 7 октомври 2015 г.

Calcium, Magnesium, KH Buffer, Reef Mineral Salt, Components Strong - модифициран балинг метод от Aquaforest

В развитието на всеки един рифов аквариум, особено такъв населен с LPS и SPS корали, идва момент, когато започва осезаем спад в показателите на калция, магнезия и алкалноста. Това е съвсем естествен процес, който се дължи на потреблението им от коралите при техния растеж. Първоначално спадът и дисбалансът на Ca, Mg и KH, може да се коригира чрез 10%-ните ежеседмични водни смени - изключително ефективно и лесно, особено за начинаещите.

Не след дълго обаче този метод започва да става неефективен. Особено при използване на рифова сол, при която съдържанието на тези елементи е на нива, подобни на тези в натуралната морска вода. В такъв момент на помощ идват различните калциеви, магнезиеви и КН добавки за повишаване на съответните параметри. С растежа на коралите обаче потреблението става все по-голямо. Първоначално е достатъчно тези добавки да се поставят през няколко дни и в малки дози. Не след дълго се налага ежедневното им добавяне, което скоро започва да става досадно и обременяващо не само от към време, но и от към средства.  Тук соленоводния акварист е изправен пред дилема, какво да избере - калциев реактор или т.нар. Балинг метод.
Има много дискусии относно предимствата и недостатъците на единия спрямо другия метод. Без да влизаме в подробности ще споменем, че двете основни предимства на калциевия реактор са - евтината и лесна поддръжка, но едва след правилната му настройка, което е един от най-големите минуси-трудна настройка в началото и опасността от сериозен фал при неговата работа. Настройката на калциевия реактор много често е сериозно изпитание за любители без опит. Освен това не всеки е склонен да държи в хола, бутилка с CO2 под налягане. Балинга е по-безопасен, по-лесен за настройка и контрол, но при сравнително големи аквариуми с голямо количество корали, консумиращи огромни количества калций, е доста по-скъп, като консумативи. От гледна точка на самите корали, за тях няма никакво значение по какъв начин ще получат калциевите и карбонатните йони, стига да са в правилното съотношение.

В тази публикация ще покажем как се приготвят разтвори за внасяне на калций, магнезий и КН използвайки продуктите на Aquaforest.
Aquaforest вдъхновени от класическия Балинг метод, създават собствена интерпретация, като обогатяват основните разтвори с микроелементи по своя формула, което осигурява още по-доброто и правилно функциониране на рифовия аквариум.

Какви продукти са необходими?

основните продукти - Calcium, Magnesium, KH Buffer, Reef Mineral Salt и Components Strong,
необходими за приготвяне на разтворите
1. Calcium - съдържа CaCl2, за поддържане нивото на калций в рифовия аквариум
Calcium на Aquaforest - добавка на калций за рифовия аквариум

2. Magnesium - добавка за поддържане нивото на магнезий в рифовия аквариум, съдържа MgCl2
Magnesium на Aquaforest - добавка на магнезий за рифовия аквариум
3. KH Buffer - за поддържане на карбонатната твърдост, съдържа NaHCO3
KH Buffer на Aquaforest - добавка на КН за рифовия аквариум
4. Reef Mineral Salt - добавка за поддържане постояно ниво на минералите в рифовия аквариум
Reef Mineral Salt на Aquaforest
5. Components Storng - комплексна добавка съдържаща концентрирани микроелементи
Components strong на Aquaforest - концентрирани микроелементи за рифовия аквариум

Ще са необходими също:
- 3 бутилки или туби, в които ще разтваряте и съхранявате готовите разтвори;
- малка електронна везна за претегляне;
- спринцовка или мерителен цилиндър от 5 мл;
- осмозна вода, в количество, достатъчно за приготвяне на разтворите;
- лъжичка;
- кърпа или кухненска хартия;
- маркер;
- ръкавици за еднократна употреба.

Преди да започнем

Ако правите това за първи път, нека преди да пристъпите към самото разтваряне да направим няколко уточнения:

Първо трябва да решите какво количество разтвор ще приготвяте? Имайте предвид, че добавянето на готовите разтвори в аквариума става в равни количества. Т.е. няма смисъл да приготвяте различни количества от трите разтвора.
Второ, след разтваряне на съставките и добавяне на микроелементите, годността на готовите разтвори е доста дълга. Подобни разтвори може да използвате в продължение на повече от година, стига да ги съхранявате в непрозрачни и плътно затворени туби, на хладно и защитено от пряка слънчева светлина място. Въпреки това, ние препоръчваме, да си правите разтвори, които ще използвате в рамките на следващите 3-4 седмици.
Предполагам ще попитате: Колко разтвор ще ви трябва за тези 3-4 седмици?
Това може да изчислите, като знаете, каква е дневната консумация на Ca във вашия аквариум, тъй като дозирането на трите разтвора става именно според потреблението на калция. Как да намерите дневното потребление на калций във вашия аквариум и какви количества разтвори ще са ви необходими за определен период от време ще разгледаме в отделна тема (линк скоро).

Да пристъпим към работа:

Ще трябва да приготвим 3 бутилки с разтвори.
В Бутилка №1 - разтваряме по 50 грама Calcium и 10 грама Magnesium в 1000 мл осмозна вода. Ако сте решили да направите по-голямо количество, ще трябва да спазите тази пропорция. Започваме с CaCl2, който се съдържа в Calcium. Внимавайте! Ако сте с чувствителна кожа използвайте ръкавици за еднократна употреба!
Следва претегляне:

Разтваряне...
След кратко разбъркване, гранулките са разтворени и разтворът се избистря напълно...
След като приключите с тегленето, внимателно затворете кутията. Това важи и за всички останали добавки. Ако само натискате пластмасовото капаче, ще установите, че въздухът вътре създава налягане и след като го пуснете то се надига и не прилепва добре. Това може да доведе до навлизане на влага и да предизвика овлажняване на съдържанието. За да избегнете това и да затворите плътно, притиснете леко кутията и едновременно с това поставете капачето. След като отпуснете кутията вътре се създава вакум, който уплътнява капака към кутията. Лесно и ефективно.

Изливаме получения разтвор в подготвената бутилка или туба:
По същия начин процедираме и с MgCl2, който се съдържа в кутията Magnesium.
Изтегляме 10 грама от добавката за всеки 1000 мл разтвор:

Разтваряме в малко вода, което е сравнително лесно и бързо:
След това прибавяме към бутилката, в която сме разтворили калциевата добавка. Разклащаме интензивно за да се смесят двете течности.
След няколко минути към тази бутилка прибавяме и микроелементите от Strong A и Strong B (съдържащи се в Components Strong) - по 5 мл от всяко едно на 1000 мл разтвор.
За целта може да използвате спринцовка от 5 мл:
Или мерителен цилиндър:
Ако използвате спринцовка, за по-лесно изтегляне на течността може да махнете дозиращата капачка:
Тъй като ние приготвяме разтворите по 10 литра, изливаме цялото количество директно в бутилките:
Следва интензивно разклащане на бутилката или тубата, за да се смесят течностите.
С това първия разтвор е готов! Не забравяйте да надпишете бутилката! Например, като Ca+Mg или Компонент 1+.

В Бутилка №2 разтваряме 80 грама за 1000 мл осмозна вода от KH Buffer на Aquaforest. Той съдържа NaHCO3, който се разтваря по-дълго време. Обикновено на следващия ден цялото количество е разтворено на 100%. Именно тогава следва да сложите и Strong C от Components Strong. Така, че не бързайте с микроелементите!
Процедурата е позната.
Теглене:

Изсипване във водата:
Разбъркване и разтваряне:
Може да разтваряте малки количества в 100-150 мл вода или да изсипете цялото количество в необходимия обем вода. Няма никакво значение. Единствената грешка, която не трябва да правите е да загрявате водата с цел по-лесно разтваряне!
Търпение! Обикновено на следващия ден (след 20-24 часа), цялото количество бяла утайка се разтваря напълно. Достатъчно е през този период, на няколко пъти да разтръскате интензивно бутилката или тубата с разтвора.
Не забравяйте да сложите надпис! Например: КН или Компонент 2+ и след пълното разтваряне на содата, да добавите от концентрираните микроелементи - 5 мл от Strong C на 1000 мл готов разтвор.

По идентичен начин се приготвя и разтворът в последната Бутилка №3. Тук се разтварят 25 грама от Reef Mineral Salt на Aquaforest в 1000 мл осмозна вода:



Подобно на предния разтвор със содата, Reef mineral salt се разтваря доста трудно и продължително време. След първоначалното избистряне на разтвора, ще забележите бели по-малки или по-големи частици, които не са разтворени. Тук отново прилагаме...търпение. Обикновено на следващия ден всичко се е разтворило напълно. Тогава е момента да поставите от концентрираните микроелементи - 5 мл от Strong K на всеки 1000 мл от този разтвор. И за последен път да напомним, да не забравите да надпишете бутилката! Например: RMS или Компонент 3+. 

Готови сме! Вече имате готови за използване разтвори за модифицирания от Aquaforest Балинг метод. Като изключим чакането, приготвянето на трите разтвора отнема не повече от 45-50 минути. Ако химията обаче не ви е присърце, вижда ви се сложно или просто не ви се занимава, ви предлагаме да използвате готовите разтвори на Aquaforest - Component 1+2+3+. Да, точно тях приготвихме и така ги надписахме!
Ако все пак решите да опитате да си ги приготвите сами, необходимите продукти може да закупите от нашия онлайн магазин:
- Calcium
- Magnesium
- KH Buffer
- Reef Mineral Salt
- Components strong

В отделна тема ще разгледаме различни въпроси свързани с използването на тези разтвори, като:
- как да намерите дневното потребление на калций, магнезий и КН във вашия аквариум;
- как да изчислите необходимите дневни дози от разтворите;
- как да започнете използването на модифицирания балинг метод на Aquaforest;
- "подводни камъни", възможни проблеми - очаквани и неочаквани
- начини на дозиране
и не много химия :)





Няма коментари:

Публикуване на коментар