неделя, 27 септември 2015 г.

Рифова сол AQUAFOREST REEF SALT- Едно добро начало за вашия соленоводен (рифов) аквариум

Рифовата сол REEF SALT  на полската компания AQUAFOREST е синтетична сол специално разработена за отглеждане на корали. Съставът на солта е избран по такъв начин, че да се създадат оптимални условия за морските  животни. 
Тя съдържа микро- и макро- елементи, които  напълно покриват нуждите на коралите и създават идеаллни условия за техния по-добър растеж  и оцветяване.
Ниското съдържание на бромиди, правят AQUAFOREST REEF SALT особено подходяща за използване в морски и рифови аквариуми, в които има активно озониране.

















Как да използваме REEF SALT?

1. Ако опаковката е нова, трябва да разчупите надолу предпазната пластмаса на спомагателния улей под капака:


















2. За да отворите капака ще трябва да приложите известна сила. Малко е трудно, но тези усилия са за предпочитане, от разочарованието вътре да откриете една огромна буца сол:


















3. След отваряне на капака, между найлоновата торба и стената на кофата ще намерите един лист. Това е сертификата за качество, който съпътства всяка една опаковка със сол излизаща от производствената линия на компанията. Запазете го, докато не използвате всичката сол от опаковката!

4. На сертификата за качество има важни данни за самия продукт, като партида, дата на производство, инициалите на работника извършил качествения контрол и др. Но най-важни за вас са количеството сол в грамове, което е необходимо да се разтворят в 10 литра осмозна вода за получаване на соленост 1,025 S.G., както и стойностите на КН, Ca, Mg и К в приготвената вода:


















5. Използвайки данните от сертификата, изчислете количеството сол, което трябва да изтеглите и след това да разтворите в нужния ви обем вода. 
6. За да отворите найлоновата торбата, освободете пластмасовата връзка:


















7. Вътре върху солта, ще откриете мерителна чашка:


















7. Мерителната чашка позволява при липса на електронна везна, да премерите нужното количество сол, по обем! Тя е разграфена за 5 и 10 литра осмозна вода. Напълнете чашката със сол до мярката. Заравнете, без да уплътнявате и я изсипете в съответното количество вода. 
ВНИМАВАЙТЕ пръски от водата да не попаднат по мерителната чашка!!! Ако с мокра чашка загребете повторно сол от опаковката, това може да доведе до образуване на бучки от овлажнена сол, както и до частично или пълно втърдяване на солта. Подобна втвърдена сол не трябва да се използва! 


















8. Ние препоръчваме използването на обикновена електрона кухненска везна:


















9. Първо тарирайте везната с мерителната чашка или със съда, в който ще теглите солта. След това претеглете нужното количество сол.


































10. Изсипете солта в предварително измереното количество осмозна вода. Отново напомняме да внимавате при разтварянето на солта, да не мокрите съда, с който теглите, ако ще го използвате повторно:



















11. Разтворът трябва да се разбърква енергично в продължение на около 15 минути. За тази цел може да използвате малка помпичка. От нашия опит, може да споделим, че в една нормална пластмасова кофа от 18 литра, при енергично разбъркване с ръка в продължение на няколко минути солта се разтваря без проблем. Ние използваме помпи, когато разтваряме солта в 200 литрови бидони, където разбъркването на ръка е невъзможно: 


















12. След пълно разтваряне на солта и пълна прозрачност, солената вода е  готова за употреба. Това обикновено става след около 10-15 минути. Приготвената по този начин солена вода може да се използва в рамките на 5 дни:


















13. След разтваряне на солта параметрите на "прясно" приготвената вода са следните:
Cl - 19000 - 19500 mg/l 
Na - 10 500 - 10 600 mg/l 
Mg - 1320-1350 mg/l 
S - 840 -890 mg/l 
Ca - 410-430 mg/l 
K - 380-390 mg/l 
Br - 0.2 - 0.5 mg/l 
F - 1.2-1.3 mg/l 
Fe - 0.08 - 0.09 mg/l 
Sr - 7-9 mg/l 
DKH - 7.4 - 8 0 
рН - 7,8 - 8,2
!! Това са средни стойности !!
!! Точните параметри на KH, Ca, Mg и К ще откриете в сертификата за качество съпровождащ вашата сол !!

14. Ако използвате мерителната чашка за обемно претегляне на солта, задължително измерете солеността на получената вода! Това е особено важно при смяна на големи количества вода или при подмяна на вода в малки по обем аквариуми!
15. След като приключите с тегленето, завържете здраво найлоновата торба с пластмасовата връзка:


















16. Накрая поставете капака, като натиснете силно, за да се затвори плътно от всички страни:


















17. Съхранявайте солта в оригиналната опаковка, на сухо и защитено от слънчева светлина място. Възможно по-далеко от вашият морски аквариум.

За какъв тип аквариуми е подходяща рифовата сол на Aquaforest?

Рифовата сол на Аквафорест е особено подходяща за аквариуми с LPS и SPS корали.
Ние препоръчваме при стартиране на нова морска система, първите живи организми да се пуснат в аквариума  не по-рано от 10-14 дни след напълването  на аквариума.


AQUAFOREST REEF SALT се предлага в опаковки от 5, 10 и 22 кг. Цената на всяка една може да видите в нашият онлайн магазин - morskiakvarium.bg
За всякакви въпроси относно рифовата сол на Aquaforest може да ни пишете на aquariums@abv.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар