неделя, 6 септември 2015 г.

"Пробиотичния метод" на Аквафорест


Знаем, за трудностите пред всеки начинаещ в хобито...

От къде да започне? 
Какво да избере? 
На кого да се довери?
Мнения...съвети...препоръки...
Някои съвпадащи, други взаимоизключващи се и напълно противоположни. След всеки получен отговор възникват нови въпроси и нови съмнения... 
В един момент лавината от нова информация е толкова голяма, че често води до тотално объркване и до грешки още от самото начало.

Въпреки това, ако трудностите не са ви отказали и вече се готвите за „старта” на вашия първи
аквариум ще се опитаме да ви помогнем. Чрез тази публикация ще ви преведем през не по-
малко сложния лабиринт от различните видове соли, добавки и препарати. Избрали сме
продуктите на полската фирма AQUAFOREST, която използваме от известно време. Тук е мястото, където трябва да отбележим следното: Да, ние сме вносители за България...Да, това е реклама... и Да, имаме интерес да продаваме тези продукти. Но, ако все още решите да продължите с четенето да оставим всичко това на страна...и да минем към същността на публикацията.  
През последните 2-3 години AQUAFOREST създават доста добра и качествена линия продукти на сравнително поносими цени, които са съчетани с внимание към клиента. Не са много фирмите в бранша, които разполагат със собствена коралова ферма – една превъзходна база за създаване, тестване и развитие на свързаните с хобито продукти. Всеки е виждал в мрежата впечатляващи аквариуми основани върху продуктите на AQUAFOREST и техния метод за създаване и поддържане на рифов аквариум. 
Най-важният елемент за да работи успешно продуктовата линия на AQUAFOREST е прилагането на специално подбрани щамове бактерии, наречени „пробиотични”. От тук самата компания нарича своя метод за създаване и поддържане на рифовия аквариум „пробиотик метод”. Така ще го наричаме и ние.
Какво представлява той и какво се включва в него?
За по-лесно въвеждане и вникване в същността на „пробиотик метода - Аквафорест" и продуктите, чрез които се реализира, ще се спрем последователно на следните основни точки:
  • Бактерии.
  • Храни за бактериите.
  • Отстраняване на нитрати и фосфати.
  • Храни за корали.
  • Витамини и аминокиселини.
  • Продукти за поддържане на оптимални параметри на водата.
  • Комбинирането на пробиотичния метод с други методи.


  • БАКТЕРИИТЕ...
Най-важната роля във всеки един морски аквариум се играе от бактерии, отговорни за разлагането и обработката на вредните химични съединения съществуващи във водата –продукти от жизнената дейност на морските организми, остатъци от тяхната храна или попаднали по други пътища в аквариума. Тук ще отворим една малка скоба, за да уточним, че няма да навлизаме в подробности относно биологичната филтрация, азотния цикъл и други биохимични процеси протичащи в аквариума.
Още от самото начало (т.нар. „старт”) на всеки един морски аквариум, е необходимо да се създадат подходящи условия за размножаването и растежа на тези бактерии. Системата за филтриране с прилагане на пробиотик методът следва да се основава главно на био керамични медии или висококачествен бейс рок. Високата порьозност на тези два субстрата предлагат огромна площ за заселване от бактерии. Тук е валиден принципа „колкото повече, толкова по-добре”:

по-висока порьозност на филтърната медия --> по-голяма площ за заселване за бактериите --> повече бактерии --> по-добро разлагане на вредните вещества -->по-високо качество на водата

Като филтърна керамична медия ние препоръчваме използването на Siporax. Тя следва да бъде разположена във филтърното отделение на рифовата система. Като бейс рок препоръчваме Marco rock, но задължително сух, а не „съживяван” в морска вода.
Също може да се използва и друга висококачествена рифова керамична декорация. Бейс рока и керамичната декорация се поставят в основния аквариум.
Комбинирането на керамична медия с бейсрок е възможно и за предпочитане. За „заразяване” на аквариума с полезните бактерии се използва Aquaforest BioS – това е препарат съдържащ специално подбрани щамове бактерии, ускоряващи старта на азотния цикъл. Особено важно при създаване на нов аквариум!!!
Дозировката е 1 капка на всеки 100 литра вода дневно. Използва се през първите 14 дни след
старта на аквариума и при частичните смени на вода.
Другия препарат, който съдържа пробиотични бактерии е Aquaforest ProBioS.
Подбраните щамове пробиотични бактерии в него усвояват органичен въглерод, нитрати и фосфати при своя метаболизъм. Създадената от тях бактериална фауна в аквариума е подобна на естествената в морската вода и потиска растежа на патогенни организми. Освен, че представляват естествена храна за коралите, чрез скимера тези бактерии се отстраняват от водата, като това косвено намалява нивото на нитратите и фосфатите.
Необходимата доза е 1 капка ProBioS на всеки 100 литра вода на ден. Ако вашият аквариум е по-малък от 100 литра, препоръчаната по-горе доза може да поставяте веднъж на всеки 2 или 3 дни.

  • ХРАНAТA НА БАКТЕРИИТЕ...
Както споменахме по-горе, пробиотичните бактерии усвояват органичните въглеродни съединения, заедно с фосфатите и нитратите намиращи се във водата. За да имаме оптимален растеж и голяма популация от тези бактерии е необходимо те да получават допълнително храна. Това е особено важно при стартирането на аквариума, когато наличието на органични съединения е ниско и дори напълно липсва. Образно казано „фуражът” за пробиотичните бактерии е Aquaforest ProF. Той трябва да се прилага ежедневно в доза от 1 капка на всеки 100 литра вода.
Препоръчваме ви да го редувате с другата основна храна Aquaforest ProBioF. Разликата между
двете е, че първата съдържа моно-, ди- и полизахариди разтворени в етанол, а втората е на прах и съдържа подбрани монозахариди, които освен храна за бактериите се явяват и перфектен източник на въглехидрати за твърди и меки корали. Дозировката е една мерителна лъжичка на 100 литра вода на ден. Ние препоръчваме, двете храни - ProBioF и ProF  да се редуват през ден.
Aquaforest ProBioF се препоръчва и за по-малки аквариуми, в които няма поставени филтри с биополимери (биопелети). 
  • ОТСТРАНЯВАНЕ НА НИТРАТИ И ФОСФАТИ или МИСИЯ „ЧИСТА” ВОДА 
Следващия важен елемент в системата за поддържане на рифовия аквариум чрез пробиотичния метод на Аквафорест, това е използването на ефективен протеинов скимер. Когато е настроен на „сухо” обиране той подпомага поддържане на нитратите (NO3) и фосфатите (PO4) на ниско ниво. Това се дължи на факта, че в скимата попадат излишъците от бактерии в телата, на които са включени тези съединения. 
При необходимост от редуциране на високи нива във вече функциониращ аквариум или при новосъздаден, при който са използвани „живи” камъни с мъртва органика по тях, препоръчваме използването на фосфат-реактор с подходящ адсорбент. След намаляване нивото на фосфатите той трябва да бъде изключен, тъй като не е съвместим с пробиотичния метод. В никакъв случай не използвайте фосфатен адсорбент на алуминиева основа! Тук е мястото, където трябва да споменем за Aquaforest Phosphate Minus – високо ефективна медия за фосфатни реактори. По време на адсорбцията намалява освен фосфатите и нивото на силикатите в аквариума. 500 ml от медията може успешно да адсорбира над 5000 mg фосфати.
Важно !!!
Прилагането на пробиотичния метода ви позволява да държите нитратите и фосфатите на изключително ниски нива. Въпреки това трябва да знаете, че занулените стойности на NO3 и PO4 не е препоръчително, дори опасно в рифовия аквариум! Редовно следете нивата и ако е необходимо увеличете дозата на храните!
  • СЛЕДВАТ ХРАНИТЕ ЗА КОРАЛИТЕ...
Състоянието на коралите зависи не само от параметрите на водата, но и от хранителните съединения, предоставени им под формата на различни добавки. Те увеличават тяхната жизненост, устойчивост, ускоряват растежа и подобряват оцветяването им. Какви продукти влизат в тази група? 
Това са:
CoralE – концентрирана силно питателна храна за корали. Намалява развитието на зооксантелите, като същевременно ускорява растежа на самия корал. Съдържа омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамини и аминокиселини. Подходяща за твърди и меки корали. Ние препоръчваме да използвате 1 капка на 100 литра вода.
CoralFood - прахообразна храна предназначена главно за SPS и LPS корали. Предварително се
разтваря нужното количество в малко количество вода от аквариума. След това сместа се разбърква около минута и се излива директно в аквариума или с помоща на пипета се хранят отделни корали. Използва се предимно през ноща, когато светлината е изключена. 
RiccoF – прахообразна храна, предназначена главно за Ricordea и меки корали. Използва се по същия начин, като CoralFood.
  • ВИТАМИНИ И АМИНОКИСЕЛИНИ или хранителните добавки за коралите
В пробиотичния метода за поддържане на рифовия аквариум, в резултат на скимирането, нивото на витамините и аминокиселините във водата значително намалява. Затова ние препоръчваме тяхното периодично добавяне в малки дози, за предотвратяване на техния дефицит.
CoralV е добавка, съдържаща концентрат на витамини от група А, В, С и D. Трябва да се прилага през ден в доза 1 капка на 100 литра от общия обем вода. Ние препоръчваме тя да се редува с аминокиселините от CoralA.
CoralA е концентрат от над 20 аминокиселини, който не прави коралите по-тъмни! CoralA се прилага през ден в доза 1 капка на 100 литра от общия обем вода. За впечатляващи резултати, както казахме препоръчваме да се редува с CoralV.
CoralB е добавка съдържаща чист въглерод, калций, йод и флуор. Тя ускорява адсорбцията на калция и въглерода, необходим за изграждане скелета на твърдите корали (главно SPS). Стабилизира pH и спира развитието на патогенни циано бактерии в рифовия аквариум. 
  • ОПТИМАЛНИ ПАРАМЕТРИ НА ВОДАТА...
При поддържане на рифовия аквариум чрез пробиотичния метод на Аквафорест, ние препоръчваме да поддържате следните оптимални параметри на водата:

Ca: 410 - 440 ppm
Mg: 1230 - 1320 ppm
KH: 6,5 - 7,5 dKH
K: 360 - 400 ppm
Соленост: 1,024 - 1,026 ppm

С цел поддържане на стабилни параметри на водата, ние препоръчваме използването на сол с
параметри най-близки до естествените. Периодични смени на вода трябва да се извършва т на
всеки 10 -14 дни - около 10% от общия обем вода в системата. При използване на сол без никакви пробиотични бактерии ние препоръчваме към всеки 10 литра готова ново осолена вода да добавите по 1 капка ProBioS. За най- добри резултати и безпроблемно поддържане на аквариума препоръчваме солта Aquaforest Probiotic Reef Salt – напълно синтетична морска сол, предназначена за отглеждане на корали, особено на SPS корали. Съставът на тази сол е специално подбран за да създаде най-добрите условия за морските животни. Микро и макроелементите в нея напълно удовлетворяват нуждите на коралите от необходимите елементи за правилният им растеж и оцветяване. Допълнителната добавка на пробиотични бактерии има и друго положително влияние. Те намаляват нитратите и фосфатите, като едновременно с това потискат развитието на патогенни бактерии в морския аквариум. Прясно приготвената морска вода може да се използва веднага за извършване на частични подмени, веднага след разтваряне на солта(което обикновено е около 15 минути). При създаване на нов аквариум, ние препоръчваме
въвеждането на първите обитатели да не е по-рано от 10-14 дни след старта.Заедно с поставянето на първите корали възниква необходимост от задоволяване на техните нужди не само с магнезий и калций, но също така и с микро- и макроелементи. Тук вече нещата се усложняват и са съпроводени с периодични тестове на водата, които да ви показват нивата на основните параметри, а също и потреблението на калций, магнезий и KH. Според получените стойности и необходимите действия, които трябва да предприемете имате възможност за избор в използваните добавки. Най-лесният начин за поддържане, който препоръчваме за начинаещите в морското хоби е свързан с използването на Aquaforest Component 1+, 2+, 3+. Той се основава на методът Балинг. Химическите компоненти в трите разтвора са обогатени с микро- и макроелементи, необходими за правилното функциониране на морския аквариум. По този начин се задоволява нуждата на коралите не само от калций и магнезий, но също така и от всички микроелементи, дозата на които е трудно да се определи в домашни условия, но които трябва внимателно и системно да се дозират. Пропорциите на микро- и макроелементите са определени по начин, който дава възможност за правилната им дозировка след измерване на магнезиевите и калциевите нива. Component 1+, 2+, 3+ са готови за използване течности, които се дозират в равни количества.
За тези, които искат да използват чисти химични съединения на калциев хлорид, магнезиев хлорид, магнезиев сулфат, натриев бикарбонат и минерална сол без NaCl, с цел те да бъдат допълнително обогатени с необходимите микро- и макроелементи препоръчваме да
използват Components strong. Тук се включват A Strong, B Strong, C Strong и K Strong.
При вече установени или наскоро създадени аквариуми, ако има необходимост от стабилизиране на параметрите - Ca, Mg и KH, се използват разтворите Mg Plus, Ca Plus и KH Plus.
И накрая за най-опитните рийфъри, които въз основа на състоянието на коралите в своите аквариуми са в състояние да определят дефицитите на микроелементи, препоръчваме да използват следните концентрати:
Iron, Fluorine, Iodum, Strontium, MicroE, Kalium.
Не забравяйте !!! Най-важният елемент в пробиотик метода, върху който отново акцентираме, това е поддържане на стабилно ниво на алкалност. Стремете се да поддържате ниво на KH между 6,5 – 7,5 dKH. Това е диапазона в който пробиотичните бактерии се развиват в най-големи количества. Нива на КН над 8 не се препоръчват.

  • КОМБИНИРАНЕ НА ПРОБИОТИЧНИЯ МЕТОД С ДРУГИ МЕТОДИ
Разбираме, че идеалния случай за прилагане на пробиотичния метод на Аквафорест е при създаване (стартиране) на нов аквариум. Но, разбира се към този начин на поддържане може да се премине и при вече функционираща морска система с определен тип филтрация. Тъй като, всяка подобна система има своите особености, като се започне от осветлението, наличната техника, обитателите и се стигне до параметрите на водата и проблемите в дадения момент, препоръките за най-правилното преминаване към пробиотичния метод ще бъдат строго индивидуални. Затова тук накратко само ще разгледаме възможността за комбинирането на пробиотичния метод с други методи.
Ако във вашата рифова система използвате DSB (дълбоко пясъчно дъно), Refugium (водораслов филтър) или MM (рифова тиня) – трябва да знаете, че не са открити противопоказания, както и предимства в комбинирането им с пробиотичния метод на Аквафорест.
Ако решите да преминете от един от горните методи към Аквафорест пробиотик метода, трябва да дадете няколко седмици на системата преди новият метод да започне да функционира правилно.
Озон, UV – не се препоръчва използването на озон и UV, но при необходимост са позволени. Когато се дозира всяка добавка съдържаща бактерии или хранителни вещества е важно озонатора и UV-лампата да се изключват в продължение на 5-6 часа след приема. 
Калциев реактор – няма открити противопоказания. По време на прилагането на пробиотичния метод на Аквафорест е важно да се запазва КН на сравнително ниско ниво. Това е по-лесно да става с помоща на Components 1+, 2+3+. Същото се отнася и за нивата на калция и магнезия. Въпреки това, ако решите да използвате калциев реактор, е необходимо да използвате субстрат с най-високо качество. Така ще избегнете неконтролирано изпускане на органични замърсявания и микроелементи във водата.
VSV (водка, захар, оцет) – не се препоръчват при използване на пробиотичния метод !!!
Carbon (aктивен въглен) – комбинираното използване на активен въглен с пробиотик метода е
позволено. За да премахнете всички токсични съединения и да се подобри чистотата на водата,
може да използвате активен въглен. Той също трябва да бъде от най-високо качество. Ние препоръчваме да започнете с количество, което е ½ от препоръчваното от производителя на съответния активен въглен и бавно да увеличавате или намалявате, в зависимост от поведението на животните в аквариума. Активния въглен трябва да се подменя най-малко веднъж на всеки четири седмици.
Live Rock ("живи" камъни) - Пробиотик метода ви позволява да поддържате рифовия аквариум без използването на „живи” камъни, но не ги изключва. Количеството на „живите” камъни трябва да бъде около 10-15% от общия обем вода в аквариума. Създаване на нов аквариум с използване на висококачествен бейсрок или рифова керамика и мъртъв пясък позволява по-бързото заселване и развитие на полезните бактерии. Също по този начин има по-голям шанс да се избегнат доста проблеми занапред. 
Не забравяйте да измивате всеки сух камък и пясък с чиста осмозна вода няколко пъти преди
употреба!
ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ...
Всеки аквариум реагира различно при прилагане на ново вещество. Моля, бъдете внимателни при дозиране на всеки един елемент от пробиотичния метод и наблюдавайте как реагират организмите в аквариума. Както при всеки метод е необходимо време преди той да заработи на 100%. Когато преминавате към пробиотичния метод резултатите могат да се наблюдават след няколко седмици. Много важно, което ние препоръчваме е да започнете с малки дози и постепенно да ги увеличавате до достигане на препоръчаните дневни дози.
За всякакви проблеми, въпроси и съмнения, не се колебайте да се свържете с нас. Не забравяйте, че всичко в морската акваристика става мнооого бавно. 
Надяваме се, с тази публикация да сме ви помогнали в избора на метод, чрез който да създадете и да поддържате своя морски аквариум. 
За нас е особено важно всеки един любител, просто, бързо и лесно да може да направи своя избор в океана от продукти. Това е едно от нещата, които имахме предвид, когато избрахме Аквафорест за наш партнъор. Фирма, в която основния приоритет е производство на висококачествени професионални продукти за морската акваристика, съчетан с простотата в избора и цена достижима за всеки един от вас!
Скоро ще публикуваме и самото РЪКОВОДСТВО за използване на продуктите Аквафорест, където още по-лесно, всеки ще може да направи своя избор от продукти или бърза справка относно тяхното прилагане. 
Всички продукти може да закупите от нашият онлайн магазин:



Няма коментари:

Публикуване на коментар