петък, 28 март 2014 г.

Поставки и шкафове за морски аквариуми или системи

Неразделна и много важна част от една добре организирана и с  периспективи в бъдещето морска система е поставката или шкафът. Често проектирането и изработката се подценяват, правят се компромиси от към видът и качеството на използваните материали, често дори се приспособяват различни налични такива. Докато един малък нано аквариум до 80-100 литра с вътрешен съмп (т.нар. all in one) може да бъде поставен върху кухненски плот, нощно шкафче, масичка и т.н., то при система с външен съмп, каквито са почти всички аквариуми над 150-200 литра солена вода, нещата стоят друго яче.


 

Тук проектирането на стойката и съмпа вървят ръка за ръка. Много често наблюдаваме следното, особенно при аквариуми, които са преправяни от сладководни в морски. Изполвайки наличния шкаф, се изработват съмпове според свободните размери в пространството вътре в шкафа. Така се получават малки съдове с прегради и отделения, които са взаимствани от снимки в мрежата, но несъобразени с техниката, която ще се използва в последствие. Без идея за организиране на филтрацията, количеството и обема на съответните медии и много други неща свързани с правилното функциониране на съмпа, който е много повече от един "малко по-особен аквариум разположен в шкафа"!
Дори ако след време всичко в аквариума е наред и филтрацията работи, то вътре в шкафа, нещата не изглеждат розови. Напротив, най-често са сиво-черни, миришещи на влага, мухъл, плесен, а ако шкафът е подсилен с метална конструкция и достатъчно количество ръжда. Влагата от изпаряващата се вода, започва да се кондензира по всички вътрешни повърхности - по дървените плоскости, металните профили, по техниката и разклонителите.
ръжда и влага, които са се появили след няколко месечно използване на аквариума, вследствие на неправилно изграден съмп 
 
Не са рядко и инцидентите с токови удари и запалвания на разклонители разположени вътре в шкаф, който не е достатъчно добре вентилиран.
следите от късото съеднинение още личат по тавана на шкафа
 
Тъй като красотата на един морски аквариум идва с времето, особенно ако той е рифов, след 2-3 години може да изпаднете в ситуация, при която ще имате един страхотен рифов аквариум поставен върху буре с барут. Какво имаме предвид - споменатата по-горе влага още със стартирането на аквариума започва да разяжда дървените плоскости (пдч или мдф), от които най-често са изработени шкафовете. По този начин здравината на цялата конструкция върху, която лежи аквариума и съмпа отслабват. И докато визията от мухъл, ръжда и плесен може да е приемлива за някой, то катастрофа свързана с протичане или спукване на аквариума вследствие разпад или изкривяване на шкафа няма да остави никой безразличен към проблема.
Обикновено проблемите, които възникват един-два месеца след старта, или още по-лошо след 2-3 години, неминуемо водят до кръстопът - да се зареже всичко или да се започне наново. За да не изпадате в подобно положение е много важно да вземете някои адекватни решения още в самото начало, като някои от тях безспорно са свързани с поставката и шкафа.
За аквариумни системи с външен съмп ние препоръчваме използването на метална конструкция, която е "скелето" на вашия шкаф. След това тя може да бъде "облечена" с различни материали, както от нас, така и от мебелиста изработил останалата част от обзавеждането в помещението, където ще бъде позициониран вашия аквариум.
При проектирането и изработката на металните конструкции предлагаме на своите клиенти следните възможности:

1. Метална конструкция от квадратен или правоъгълен стоманен профил, съобразен с необходимата за съответния проект дебелина и сечение. Финишното покритие на тази метална конструкция, може да бъде изработено в три варианта:
  • грундиране и боядисване с обикновена боя - това е възможно най-евтиния, но и най-непрактичния вариант. Обикновено след нараняване на боята или на местата, където има отлагания на сол, се появява ръжда.
  • прахово боядисване - малко по-скъп вариант от предния, и с по-добра визия, но проблемите с ръждата остават същите.
  • горещо поцинковане - за разлика от предните два варианта проблемите с ръждата са намалени значително. Ръжда може да се появи там, където е нарушено покритието (което е изключително здраво) или на местата, където има пробити отвори, например за закрепване на облицовъчните плоскости или др. неща.
2. Метална конструкция с квадратен или правоъгълен профил от неръждаема стомана, съобразен с необходимата за съответния проект дебелина и сечение. Може да бъде без финишна обработка или с допълнително полиране. Това е най-добрия вариант за морска система.

3. Метална конструкция от алуминиев профил. Подобно на конструкцията от неръждаема стомана и тук няма проблеми с ръжда причинена от влагата и солта. Сглобките са изключително здрави, а крепежните елементи (болтове, видии и др) също са от неръждаема стомана. Особено подходящо решение при невъзможност металната конструкция да бъде внесена до мястото на аквариума, а изработката на място не е опция, най-малкото поради факта, че помещението вече се използва по предназначение.

Металната рамка след това допълнително се "облича", за да придобие по-добър естетичен вид и да е в унисон с останалата част от обзавеждането. Използваните материали също са доста различни и зависят от съответния проект.
 
За повече подробности може да ни потърсите на посочените телефони:
0897 836660
0897 836661
или да ни изпратите имейл: 

Няма коментари:

Публикуване на коментар